Czysta woda
Od jakości wody, którą codziennie pijemy, zależy nasze samopoczucie i zdrowie.
Badania potwierdzają, że woda z instalacji wodociągowej jest czysta chemicznie, mikrobiologicznie i dobra jakościowo. Jednak zanim dotrze do naszego kranu, często bywa wtórnie zanieczyszczona szkodliwymi związkami żelaza, ołowiu czy miedzi pochodzącymi z korodujących rur. Ponadto woda może odznaczać się dużą twardością, a ta z własnej studni nierzadko zawiera siarkowodór, metale ciężkie, zanieczyszczenia organiczne, azotany czy azotyny. Może też mieć przekroczoną zawartość żelaza i manganu.
Twarda woda niekorzystnie wpływa na domowe instalacje i urządzenia grzewcze, tworząc trudny do usunięcia osad, a jej smak i zapach nie zawsze nam odpowiada.
Co ważne - przegotowanie wody przed spożyciem nie zmienia poziomu jej zanieczyszczenia. Jeśli zatem chcemy uzdatnić wodę, usunąć z niej niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne, chlor, żelazo, osady oraz poprawić jej smak i zapach – dobierzmy odpowiedni filtr. Za najskuteczniejszą metodę uzyskiwania krystalicznie czystej wody do picia, uważa się system odwróconej osmozy. Najlepszy będzie ten, z zainstalowanym mineralizatorem, wzbogacający wodę w cenne pierwiastki: np. wapń, magnez, cynk, potas i sód,
w odpowiednich ilościach.